Dagslysstyring og blændingskontrol

Nye dagslysteknologier

I de senere år har man udviklet andre teknologier med henblik på at udnytte dagslyset og forbedre termisk og visuel komfort.

Prismatiske og holografiske glaspaneler, spejlpaneler eller dagslyssystemer (som lightguides eller lystuneller og fresnellinser, evt. kombineret med fiberoptik) er nogle af de nyere måder, man kan trække dagslys langt ind i en bygning.

Kvaliteten af de forskellige dagslyssystemer varierer. Selvom nogle betegnes som mere effektive end andre, er det ikke muligt at give et entydigt bud på, hvilke der er mest effektive.

En undersøgelse (Heide G. Schuster. Tageslichtsysteme im Spiegel der Nutzer, PhD Thesis, Uni Dortmund, 2006) peger på forskellige problemstilliger, når man vurderer kvaliteten af dagslys fra forskellige systemer. Rangordenen varierer afhængig af de respektive solafskærmningsbehov på forskellige tidspunkter af dagen og året og af brugerens forventninger. En vigtig faktor er udsyn, som hindres i større eller mindre grad af forskellige systemer, især når solen står lavt om vinteren. En anden faktor er kontrol af blænding. Ved beslutninger om dagslysdesign må man derfor nøje overveje, hvordan det bedste resultat i den aktuelle situation opnås.

I forbindelse med kontrol af direkte solstråling er det ikke tilrådelig at mindske lystransmittansen (LT-værdien) gennem glasset, da det også nedsætter mængden af dagslys og derfor fører til, at rummet syner dystert.

Et udvalg af nyere dagslysteknologier er vist herunder.

 

dl-30-20-10-werner-osterhaus-lysguidenden-systemer-high.jpg dl-30-20-20-werner-osterhaus-lysguidenden-systemer-high.jpg dl-30-20-40-werner-osterhaus-lysguidenden-systemer-high.jpg
dl-30-20-30-werner-osterhaus-lysguidenden-systemer-high.jpg dl-30-20-50-werner-osterhaus-lysguidenden-systemer-high.jpg

Det lysguidende system "Arthelio" (kombineret kunstlys og sollys) kan udnytte et spejl, der følger solen (heliostat), fresnel-linser, reflektorer og lyspiper/lystunneler til at oplyse områder dybt inde i en bygning, som her hos en lysleverandør i Berlin. Efter behov kan systemet suppleres med lys fra elektriske kilder, som vist på billedet øverst til højre. Foto: Werner Osterhaus.

 

Relaterede emner: