Dokumentation af dagslysforhold

Udsyn til omgivelserne

Gennem tiderne er mennesket blevet vant til at opfatte objekter i dagslys og udsyn til omgivelserne giver os en følelse af at vi er forbundet med omverdenen.

At opleve gradueringen fra mørke til lys eller fra lys til mørke, variationerne i skygger og farver ved forskellige årstider og ændrede vejrforhold er afgørende for en persons velbefindende.

Derfor er det vigtigt at sørge for, at vinduer er udstyret med transparent, rent glas i en naturlig farve i øjenhøjde svarende til en person, der står op eller sidder ned.

Selvom tagvinduer giver personer mulighed for at følge med i vejrforhold og tid på dagen, giver de ikke meget udsyn til det omkringliggende landskab eller bymiljø. Derfor kan de ikke erstatte vinduer i forhold til at skabe en følelse af psykisk velbefindende.

Hvor det er muligt, bør en bygnings brugere kunne se himlen, landskabet eller bymiljøet, såvel som forgrunden, hvor de fleste udendørsaktiviteter finder sted.

 

dl-50-10-30-vinduesåbning-nedre-etage.jpg

dl-50-10-40-vinduesåbning-topetage.jpg

Udsyn gennem vinduer i samme bygninger, men fra forskellige etager. Vinduets form og placering har stor betydning for udsynet.

 

 

 

Relaterede emner: