Kontrast

Introduktion

gv-70-00-10-højager-små-detaljer-high.jpg

Hvis man skal se fine detaljer
og små kontraster, kan det
være nødvendigt at anvende
forstørrelsesglas.
Foto: Højager Belysning.
Billedet må udelukkende
benyttes i undervisningssam-
menhæng og kun med angivelse
af kilde.

Kontrast betyder modsætning. I relation til belysning handler kontrast om forskel i luminans mellem detalje og baggrund. Det kan være en lys/mørke-forskel (stærkest som sort/hvid) eller forskel i farve. Disse forskelle, kontraster, kan være svage eller stærke og spiller en væsentlig rolle for, at vi opfatter detaljer og form.

gv-70-00-20-sh-riegens-store-detaljer-high.jpg

Grove detaljer og/eller store
kontraster kræver ikke meget
høje belysningsstyrker.
Foto: Silla Herbst.

zoom

Det er lettere at læse og skrive, hvis kontrasten er god. Det samme gælder mange andre synsopgaver. Vi opfatter lettere en genstands detaljer, når der dannes stor kontrast mellem genstanden og dens baggrund, f.eks. er syning med hvid tråd i sort stof meget lettere, end hvis tråden også er sort.

Kontrasten er i sig selv uafhængig af belysningsstyrken, men vi ved dog, at jo svagere belysningen er, desto større kontrast kræves der for at opfatte detaljer. For eksempel kan bogstaver, der danner stor kontrast med baggrunden, læses ved en svagere belysning, end dem med lille kontrast.

I praksis fremkommer kontraster oftest ved belysning af materialer, der har forskellig refleksionsevne. Som eksempel kan nævnes sort tusch på hvidt tegnepapir, som har en refleksionsevne på ca. 5 % mod papirets 70 %. Det giver en kontrast på 93 %, mens en hård blyant på samme papir kun giver en kontrast på ca. 33 %.

Jo dårligere kontrasten er, jo mere lys kræves der, for at man kan se godt. Dette gælder ikke alene sort, gråt og hvidt, men også ved kontraster mellem farver, f.eks. når man arbejder med tråd og stof, hvis farver ligger tæt op ad hinanden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterede emner: