Refleksion

Refleksblænding

Refleksioner og spejlinger i blanke og spejlende overflader kan være generende, bl.a. fordi de reducerer synligheden af arbejdsobjekter og lignende.

Såkaldt refleksblænding forekommer, når en eller flere lyskilder er spejlet i blanke eller spejlende overflader i samme retning som synsopgaven, dvs. det betragtede objekt, eller nær denne. Hvis disse refleksioner er meget lysende, kan de forårsage gener som for eksempel irritterede øjne.

Refleksblænding kan forårsage synsnedsættende blænding for eksempel ved spejling af en lyskilde eller et armatur i en blank metalplade eller spejling af himlen i genbofacader eller andet.

I mindre udtalt grad af refleksblænding kan ubehagsblænding opstå, for eksempel ved spejling i en blankpoleret bordplade eller ved spejling af armaturer i vinduer, når det er mørkt udenfor.

I de tilfælde, hvor refleksioner finder sted i meget blanke overflader, er refleksblændingen egentlig en direkte eller indirekte blænding. Refleksioner i mindre blanke overflader, som f.eks. halvblankt papir, kaldes sløringsrefleksioner, og giver sig til udtryk i en nedsættelse af kontrasterne i disse.

Relaterede emner: