Armaturets bestanddele

Forkoblingsudstyr og anden elektronik

Nogle typer lyskilder kræver forkoblingsudstyr, som sikrer passende start- og driftsbetingelser for lyskilden.

LED'er kræver forkobling, som kaldes en driver (udtales på engelsk), og som sørger for at opretholde den korrekte jævnstrøm til lyskilderne. I armaturer med lysdioder vil driveren enten være indbygget i armaturet eller følge med armaturet.   

I armaturer til lysstofrør, kompaktlysstofrør og øvrige typer damplamper har forkoblingen til opgave at begrænse strømmen igennem lyskilden. Forkobling og eventuel starter vil typisk være monteret i selve armaturet. Forkoblinger fås i mange udgaver til forskellige formål. F.eks. kan nogle forkoblinger dæmpes, andre ikke. Mange armaturer fås i flere udgaver med forskellige forkoblinger, og det er vigtigt at bestille armaturet med den rette type forkobling.

Lavvolt halogenlyskilder skal forkobles med en transformer, som begrænser spændingen over lyskilden. Transformeren vil som regel ikke være monteret i selve armaturet, men vil indgå som en del af de komponenter der følger med, når man køber det.

 

Fotocelle og bevægelsesmelder
I nogle armaturer er monteret fotocelle til dagslysstyring eller bevægelsesmelder (PIR sensor).

I armaturer til sikkerhedbelysning kan en fotocelle f.eks. sikre, at lyset altid er tændt i de mørke perioder. Men også armaturer til mere gængse anvendelser kan være monteret med en fotocelle, som sørger for at belysningen reguleres efter mængden af dagslys.

En del armaturer er monteret med en bevægelsesmelder, så lyset kun er tændt, når der er brug for det. Det gælder f.eks. armaturer til belysning af indgangspartier i private boliger og offentlige miljøer. Derudover fås nogle armaturer til bl.a. lysstofrør med indbygget bevægelsesmelder. 

 

Anden elektronik

Endelig kan armaturet være forsynet med forskelligt kommmunikationsudstyr, der gør det muligt f.eks. i gadebelysning at fjernstyre funktionen og få tilbagemelding om armaturets driftstilstand ("Smart Light"). Nogle armaturer kan også huse offentlig WIFI, overvågningsudstyr og lignende.

Relaterede emner: