Armaturtyper

Spotlights

Betegnelsen spotlight dækker armaturer, hvis kraftige styring af lyset resulterer i en effektfuld belysning af en afgrænset genstand eller et område.

Der findes mange forskellige spotlights på markedet. Mange har en diskret udformning eller et hightech- eller teaterpræget design. Næsten alle typer spotlights kan drejes 360º om den lodrette akse og kippes i en vinkel på 90º.

Lysfordeling
Spotlights fås med forskellige lysfordelinger. I leverandørkatalogernes anvendes typisk betegnelser som smalstrålende, middelstrålende og 'bredstrålende'. En smalstrålende spot udsender en snæver lyskegle, som gør det muligt at belyse små områder, også over større afstande.

 

kl-130-40-30-silla-herbst-lysfordelingstyper-low.jpg

 

I spotlights med små lyskilder er der, takket være lyskildens små dimensioner, gode muligheder for at styre lyset med en reflektor af begrænset størrelse.

Til nogle spotlights fås forskelligt tilbehør, herunder linser, filtre, goboer samt diverse afskærmningselementer. Tilbehøret giver mulighed for at dirigere eller farve lyset, eller for at projicere mønstre og andet på den belyste flade.

 

kl-130-40-10-licht-de-skulptur-og-floodlinse-high.jpgkl-130-40-20-erco-skulptur-og-floodlinse-high.jpg

Skulptur- (øtv) og floodlinse (øth) samt figur belyst med spot monteret med skulptur- (ntv) og floodlinse (nth). Fotos: www.licht.de (ø) og Erco (n).

 

Lyskilder og forkoblingsudstyr
I nogle typer spotlights benyttes reflektorlyskilder som halogenreflektorlamper og metalhalogenlamper eller LED. I disse typer er selve spotlighten ikke monteret med en reflektor.

I andre typer spotlights benyttes lyskilder uden reflektor. Her er reflektoren indbygget i spotlighten. Lyskilderne i denne type spotligts er stifthalogenlamper, kompakte metalhalogen- og højtryksnatriumlamper i relativt små wattager samt i visse tilfælde kompaktlysstofrør, sparepærer og glødelamper.

I spotlights til lyskilder, der kræver forkobling, er denne som regel indbygget i eller på armaturhuset. I pendler til lavvolthalogen eller LED-lyskilder er transformeren eller driveren derimod sjældent indbygget men monteres separat og kan deles af flere armaturer.

Defekte lyskilder kan normalt udskiftes uden brug af værktøj.

kl-130-40-40-deltalight-spatio-high.jpg

zoomJusterbar spot til montering i
strømskinne. Foto: Deltalight.

Armaturhuset
Armaturhuset fungerer som indpakning og beskyttelse af lyskilder, fatninger og andet tilbehør. Da spotlights ofte anvendes i udstillinger, butikker og lignende steder, spiller armaturhusets design ofte en væsentlig rolle. Ved fremstilling af armaturhuse til spotlights anvendes hovedsageligt materialer som aluminium og plast.

Mange spots til professionel brug monteres til strømførende skinner på loftet. Andre typer kan være monteret i flåder eller andre anordninger, mens spotlights til lavvolthalogener ofte er monteret på strømførende wire.

Tilbehør til spotlights monteres typisk i særlige udtræksrammer. Alternativt kan tilbehøret være fastgjort til armaturhuset.

Reflektor
I spotlights med egen reflektor er denne som regel spejlende, så man opnår en kontrolleret styring af lyset og en høj virkningsgrad. Den spejlende reflektor sikrer desuden en skarp overgang mellem det belyste område og omgivelserne.

Afskærmning
For at begrænse muligheden for direkte indsyn til lyskilden, kan nogle spotlights monteres med forskellige blændingsafskærmninger, som vist i figuren.

Anvendelse af gitre, afblændingscylindre, rilleblænder eller justerbare afblændingsblade (også kaldet læber eller barn doors), vil skærme for indblik i lyskilden og begrænse lysudsendelsen til ønskede retninger.

 

kl-130-40-50-licht-de-afskærmningscylinder-high.jpg kl-130-40-60-erco-spot-afskærmningscylinder-high.jpg

Afspærmningscylinder (tv) og figur belyst med spot monteret med afskærmningscylinder (th). Fotos: www.licht.de (tv) og Erco (th).

 

Effektivitet
Virkningsgraden for spotlights er generelt høj og ligger ofte mellem 70 og 90 %.

Anvendelser
Spotlights med kraftig lysstyring giver en kraftig og effektfuld belysning og anvendes til at fremhæve mindre genstande og områder eller skabe specielle lyseffekter.

Anvendelse af spotlights giver desuden mulighed for en fleksibel belysning, som kan justeres efter behov, hvilket gør dem velegnede i udstillinger og butiksmiljøer.

 

kl-130-40-60-lightmakers-museum-zeughaus-high.jpg

Spotbelysning med LED, Museum Zeughaus. Foto: Lightmakers. 

 

Relaterede emner: