LED (lysdioder)

Introduktion

kl-60-00-10-silla-herbst-led-bånd-high.jpg

zoomLED-bånd. Foto: Silla Herbst.

Lysdioderne er fremtidens lyskilde og har udkonkurreret de fleste andre lyskilder inden for effektivitet og i mange tilfælde også hvad kvalitet angår.

En lysdiode kaldes også LED, som står for Light Emitting Diode. Lysdioder indeholder hverken kviksølv, glas eller gasser under tryk og er derfor mere robuste overfor ydre påvirkninger end mange andre typer lyskilder.

Lysdioderne fungerer rigtig godt ved lave omgivelsestemperaturer, fordi den lave temperatur bidrager til afkølingen af dem. Faktisk udsender de mere lys, når lysdiodetemperaturen falder. Derudover fylder dioderne mindre end et fingerbøl, hvilket betyder, at de kan indbygges steder, hvor det tidligere ikke var muligt.

En anden fordel ved lysdioder er, at de hverken udsender ultraviolet lys eller infrarødt lys (varmestråling). Varme fra halogen- og glødepærer er et stort og energikrævende problem i butikker, der ofte må køle kraftigt for at komme af med varmen. Desuden falmer stoffer og andre materialer, når de udsættes for varmestråling og ultraviolet stråling.

Lysdioder anvendes til belysningsformål i komponentform og i egentlige LED-lyskilder med traditionelle fatninger. Udvalget af både rå lysdioder og LED-lyskilder på markedet er meget stort og varieret. 

 

kl-60-00-20-led-lyskildetyper-high.jpg

Forskellige typer LED-lyskilder.

 

Relaterede emner: