LED (lysdioder)

Typiske anvendelser

kl-60-80-30-silla-herbst-ledspot-stibelysning-frederiksberg-high.jpg

zoomStibelysning med LED.
Foto: Silla Herbst. 

Anvendelserne af LED til belysningsformål er utallige. Det skyldes bl.a. LED'ens små dimensioner, lille lyspunkt og fraværet af ultraviolet lys.

LED har mange fordele: Lang levetid, høj effektivitet, dæmpbarhed, små dimensioner, mættede farver, lille lyspunkt og dermed mulighed for præcist at forme lysudsendelsen, mekanisk robusthed, bestandighed over for kulde, kontrol over farver, ingen miljøfarlige bestanddele, ingen strålingsvarme eller UV udsendelse, lavspændingsdrift og lynhurtigt respons.

Ulemper findes imidlertid også og tæller bl.a. begrænset lysstrøm, blænding fordi lyset udsendes fra et punkt, følsomhed overfor varme, fugt og statisk elektricitet samt indimellem ringe farvegengivelse.

I de fleste sammenhænge lægges der af gode grunde særlig vægt på effektivitet (lumen/Watt), lysstrøm (lumen) eller lysstyrke (cd)og farvegengivelse. Disse egenskaber skal vurderes i forhold til prisen, som stadig (april 2016) er lidt forhøjet i forhold til konventionelle lyskilder, selv når man tager højde for LED'ernes meget lange levetid.

Udbredelse af belysning med LED i hjemmene hindres stadig bl.a. af manglende standardisering på området, der af brugerne opleves som stærkt svingende kvaliteter og priser. Eksisterende armaturer til halogen- og glødepærer kan i mange tilfælde med fordel benytte LED-erstatningslyskilder. De største besparelser opnås dog med armaturer udviklet specifikt til LED.

 

kl-60-80-10-design-jesper-sand-armatur-mellow-high.jpg

Armaturet Mellow er tegnet af Jesper Sand og udviklet specifikt til LED.

 

LED'er finder anvendelse inden for adskillige områder. De største områder er vejbelysning, arkitektonisk belysning, skiltebelysning og butiksbelysning. Den største vækst finder sted på områder som indendørs almenbelysning, butiksbelysning og udendørs belysning.

Vejbelysning
Farveegenskaberne er knapt så kritiske udendørs som indendørs. Udskiftningsomkostningerne for lyskilder i vejbelysningsarmaturer er høje, da der skal anvendes kranbil. Vejbelysning brænder time efter time, nat efter nat, og der er stærkt behov for energieffektivitet. Derfor er investeringslysten vedrørende LED-armaturer stor, og fremskyndet af udfasning af kviksølvudladningslamperne.

Skiltebelysning
Et eksempel på skiltebelysning med LED er belysning med koronaeffekt, dvs. uigennemsigtige silhuetter af bogstaver, der belyses bagfra, således at der kommer en lysende kant omkring mørke bogstaver. LED'er er særligt velegnede til skiltebelysning pga. deres minimale dimensioner og vejrbestandighed, men også de reducerede driftsomkostninger, den væsentlige lettere installation samt muligheden for helt nyt skiltedesign.

Effektbelysning
LED er velegnet til stemningsskabende og dekorativ belysning, herunder belysning af facader, monumenter, springvand og stier. Derudover egner LED-belysning sig særdeles godt til belysning med farveskift og til effektbelysning, f.eks. i hoteller og cafeer i form af spot- og indirekte belysning. Det vil typisk være vejrbestandige LED komponenter, der anvendes hertil. De dybe farver fra en LED samt mulighed for styring af lysstyrke er nøgleegenskaber i denne sammenhæng.

Indendørs almenbelysning
Indendørs almen belysning omfatter indbygningsspots og downlights, nedhængte armaturer, arbejdslamper, dekorativ belysning og lys under køkkenskabe. Ved almen belysning er det effektiviteten samt den lange levetid, som udmærker LED'er.

 

kl-60-80-50-thorn-led-panuminstitutet-high.jpg

Panum Instituttet har erstattet de eksisterende downlights med 86 stk. energieffektive downlights. De eksisterende downlights var bestykket med 60 W glødeparer. De nye armaturer bruger kun 12 W og kan dæmpes.

 

kl-60-80-60-osram-led-parathom-parathom-mr-16-advanced-high.jpg

zoomOsrams Parathom MR 16 er en
typisk LED-erstatningslyskilde.

Erstatningslyskilder
I mange lysinstallationer kan energiforbruget nedbringes ved udskiftning af eksisterende halogenlyskilder til LED-lyskilder. Det er i den forbindelse vigtigt at sikre sig, at hverken belysningsniveau, udstrålingsvinkel, blændingsforhold eller farvegengivelse forringes.

 

 

 

 

  

 

 

 

Relaterede emner: