Valg af lyskilde

Introduktion

le-80-20-10-philips-fortimo-inkl-driver-high.jpg

zoomEnergieffektiv LED-lyskilde.
Foto: Philips. 

Udvalget af lyskildetyper er stort og nogle lyskilder er mere energirigtige end andre.  I mange tilfælde kan flere forskellige lyskilder anvendes til samme formål.

Valg af lyskilde afhænger af de krav, der stilles til æstetik, synsopgave, sikkerhed, elforbrug og økonomi. I mange tilfælde vil lyskildevalget bero på et kompromis og bliver en af en prioritering mellem energieffektivitet, også kaldet lysudbytte (lm/W) og lyskildernes øvrige karakteristika, herunder levetid, farveegenskaber, og lysmængde.

Der kommer hele tiden nye lyskilder på markedet med nye egenskaber. De nyeste lyskilder er lysdioderne (LED), som findes i en række udformninger og kvaliteter, der kan anvendes både indendørs og udendørs.

Lysudbyttet er afgørende
I relation til energi er den vigtigste lyskildeparameter lysudbyttet, som er et mål for lyskildens energieffektivitet, dvs. hvor meget lys en lyskilde udsender i forhold til dens effekt.

Lysudbyttet angives i lumen pr. Watt (lm/W). Mens halogenpærer har et meget lavt lysudbytte på 8-26 lm/W, ligger lysudbyttet for lysstofrør og lysdioder typisk mellem 75 og 100 lm/W.

Kravene til lyskildernes lysudbytte afhænger af den årlige driftstid. Ved lange driftstider bør der vælges lyskilder med højt lysudbytte, forudsat at de giver en belysningskvalitet, som kan opfylde kvalitetskravene. Ved korte driftstider har lyskildernes lysudbytte mindre betydning for det samlede elforbrug.

 

Relaterede emner: